GRIEL weer op Lentevreugd

GRIEL weer op Lentevreugd

Op zondagmiddag 24 maart 2019 werd er een Griel ontdekt op Lentevreugd, helaas werd de vogel opgeschrikt, waarop de vogel richting Vliegveld Valkenburg vloog en niet meer terug kon worden gevonden. Opmerkelijk was dat de vogel geringd was met een metalen en witte ring, via wat online zoekwerk kwam naar voren dat de vogel is geringd in Engeland.

Maandagmiddag 25 maart 2019 om 15:04 is de vogel ook nog waargenomen op Lentevreugd, echter werd de waarneming pas 's avonds in-/doorgevoerd.

Op 23 maart 2010 was er eveneens op Lentevreugd een Griel aanwezig en werd er tijdens een zoekactie naar de vogel een Kuifkoekoek ontdekt.

VOORJAAR!

22 Mar 2019 at 14:13 • voorjaar katwijk vogels blauwborst tapuit fenologie
VOORJAAR!

Yes, het is eindelijk weer voorjaar. We hadden even een vleugje voorjaar aan het begin van de maand met 20 graden! Maar nu na 21 maart is het voorjaar ook echt begonnen.

De eerste voorjaarswaarnemingen druppelen al weer binnen. Blauwborst, Tapuit, Gele Kwikstaart, Kleine Plevier hebben hun snufferds al weer laten zien.

  • 18/3 Boerenzwaluw
  • 19/3 Blauwborst
  • 20/3 Kleine Plevier
  • 21/3 Fitis
  • 22/3 Tapuit en Gele Kwikstaart

Humes Bladkoning nog altijd aanwezig in de Rijnsoever

Humes Bladkoning nog altijd aanwezig in de Rijnsoever

Het leek er even op dat de Humes Bladkoning die eind 2018 werd ontdekt niet meer aanwezig was in de Rijnoever. Tot er een filmpje werd doorgestuurd aan Maarten Langbroek waarop de Humes was gefilmd met een wildlife camera in een tuin niet ver van de ontdekplaats. De vogel kwam hier samen badderen met Kool- en Pimpelmezen. Na deze melding werd de Humes weer dagelijks gezien, veelal iets westelijker van de ontdekplaat waar hij ook later weer eens werd gezien.

De Humes bestrijkt dus een redelijk terrein van de ontdekplaats (Poolster) tot het voetbalveldje ten noordwesten van de Lidl en groenstrook achter de nabijgelegen kerk.

Grote Burgemeester weer in Katwijk

Grote Burgemeester weer in Katwijk

Een arctische windstroom uit het noordwesten in de tweede helft van de winter is bijna een garantie dat er Grote en Kleine Burgemeesters in ons land opduiken. Dit in combinatie met een voorgaande storm welk veel voedsel op de stranden werpt (krabben, scheermessen etc) en je hebt een meeuwenparadijs.


De afgelopen dagen zijn er meerdere waarnemingen van een Grote Burgemeester (mogelijk dezelfde vogel) in ons waarnemingengebied (Binnen- en Buitenwatering, strand en langs telpost Berkheide). Mars Muuse slaagde er in een fraaie opname van de vogel te maken.


Hou dus de meeuwen goed in de gaten om deze arctische meeuw te zien.

Goed 2019 in!

03 Jan 2019 at 15:04
Goed 2019 in!

A.s. zaterdag 5 januari is er in cafe Boeien aan de E.A. Borgerstraat een nieuwjaarsreceptie van de Vogelclub Katwijk welk om 16.30 begint.
Drankjes zijn voor eigen rekening.

Humes Bladkoning in Rijnsoever

Humes Bladkoning in Rijnsoever

Op woensdag 27 december vond Arnold Meijer een Humes Bladkoning in het parkje nabij de Poolster in de Rijnsoever. De vogel roept regelmatig maar kan zich vlot over een relatief groot gebied verplaatsen maar lijkt een sterke voorkeur te hebben voor het watercomplex waarin het eilandje telkens bezocht wordt.

De Bonte Kraai van Katwijk

De Bonte Kraai van Katwijk

Op 10 november 2006 ziet wijlen Cees Schoneberg een Bonte Kraai in Berkheide. Dit is de eerste waarneming van de vogel die hier sindsdien elke winter terugkomt.

Elk jaar arriveert de Bonte Kraai in november in Katwijk. Zijn favoriete hang-outs zijn het strand voor Berkheide en Lentevreugd. Waarschijnlijk slaapt hij ook samen met de grote groep Zwarte Kraaien die hier voor de avond ook verzamelen. Regelmatig bezoekt hij ook Panbos om bij de herten en geiten het uitgestrooide brood te verzamelen.

Over het algemeen blijft de vogel tot en met februari maar blijft soms ook zelfs tot begin april bij ons rondhangen.

Zie ook zijn statisieken op waarneming en op Sovon