Knallerrrr II & IX: GRIEL

Op zaterdag 11 april vloog er een Griel bijna over de hoofden van Arjan van Egmond, Gijsbert van der Bent (beide trektellend op strandopgang in de zeereep) en Menno en Thijs van Duijn (wandelend langs fietspad). De vogel kwam vanaf het strand aangevlogen, kwam over de Zeereep heen vliegen en viel daarna in ter hoogte van het voormalig "Trafohuisje" in verboden gebied.

Op vrijdag 24 april vloog een tweede Griel zuid over het dorp richting Berkheide, waargenomen door Marc Guyt en een mogelijk roepende Griel werd op maandag 27 april kort gehoord.

Voor ik (Menno van Duijn) de trap af liep, werd mijn zoontje Thijs wakker en vroeg of hij ook mee naar duin mocht, tuurlijk jonge kleed je maar aan. Een pak stroopwafels en een fles water snel in de rugtas en we waren weg. We begonnen bij de Vrieze Wei waar aardig wat Tapuiten en Beflijsters liepen.

Via het zandpad van de voormalige spoorbaan liepen we in zuidelijke richting. Boomleeuweriken zongen continue boven ons en de eerste Grasmussen en Braamsluipers lieten zich ook horen. Er was al redelijke doortrek van Graspiepers en Gele Kwikstaarten en zo af en toe vloog er een groepje Beflijsters voorbij.

Via de Grote Muur staken we af richting de Zeereep, de gemelde Visarend mistte we helaas en via het ruiterpad (zoekend naar Zandhagedissen) liepen we weer terug. Op de zeereep zagen we Gijsbert van der Bent en Arjan van Egmond staan maar Thijs werd al wat moe dus was het plan om maar richting de auto te gaan.

Een grotere steltloper kwam de zeereep over en mij eerste indruk was een Regenwulp die kwam invallen. Toen ik de kijker erop richtte viel meteen de witte vleugelvlekken op, langgerekte postuur en een geel oog wat mij aanstaarde... GRIEEEEL schreeuwde ik hopende dat Gijsbert en Arjan het hoorde, zij bleken de vogel gelukkig ook te zien. De vogel vloog op c. 35 meter langs maar voor ik mijn camera er op gericht had was hij al gepasseerd en met het felle tegenlicht moest ik snel de instellingen aanpassen om net een schappelijke recordshot er uit te persen.

Thijs (6) was helemaal onder de indruk van z'n leipe papa en ook de Griel had hij gelukkig zelf ook gezien. Thuis hebben we nog wat video's van Grielen bekeken zoals deze clip van Spring Watch

Comments are closed.