Knallerrrr III: STELTKLUTEN

Steltkluten op Lentevreugd

Maandag 13 april 2020 2e paasdag besluit ik, na een ochtendje enkele kozijnen en een deur te hebben geschuurd, een rondje ‘Valkenburgse Meer’ te fietsen. Na wat nachtvlinderplekjes te hebben afgezocht, rijd ik rond 11:45 u langs Lentevreugd. In de bocht van de provinciale weg, bij de grote plas van Lentevreugd, stop ik om een blik te werpen over de plas. Misschien zit de Dodaars er nog of een paartje Krooneenden. Op de noordoever zit een Grote Canadese Gans en opeens zie ik een forse ‘zwart-witte’ steltloper. Scholekster denk ik nog in een split-second, maar nee daar loopt een Steltkluut! De vogel loopt langs de oever, is slecht zichtbaar en verdwijnt al snel achter wat begroeiing. De Scholekster die daarna tevoorschijn kwam zorgde wel voor wat verwarring, iets met wens, vader en gedachte enzo, maar als de Steltkluut achter de Scholekster opduikt is het zo klaar als een klontje!

Wat nu te doen? De soort is opvallend genoeg erg zeldzaam bij ons (de Griel is vaker waargenomen ) maar we zitten in een corona crisis met allerlei maatregelen waar we ons aan moeten houden. Echter, de vogels zijn prima te zien vanaf het fietspad, parkeren is ook mogelijk, we kunnen ook goed afstand houden van elkaar en het is een soort die niet ‘zwaar’ zal worden getwitcht. Dus ik besluit om de vogels door te geven via verschillende whapp-groepjes. De vogel is op dat moment weer verdwenen achter de begroeiing en ik besluit ietsje door te lopen om zo een ander deel van de noordoever te kunnen bekijken. BAM! Vogel is mooi te zien en het blijken er zelfs 2 te zijn! Na het doorgeven dat het er 2 zijn (zo rond 1200u) arriveren al vrij snel de eerste vogelaars in de vorm van René en Jeanet van Rossum. Het fietsrondje heb ik, toen het wat drukker werd, afgemaakt met nog wat Cetti’s Zangers en Krooneenden bij het Valkenburgse Meer.

De vogels hebben er de hele middag gezeten en trokken al met al toch wel wat bekijks. Voor enkele vogelaars was het zelfs een nieuwe ‘Katwijk-soort’ (al zaten de vogels strikt genomen in de gemeente Wassenaar, maar dat terzijde…).

Of het nu ging om 2 mannetjes of een mannetje en vrouwtje, zijn de meningen verdeeld. Beide vogels waren vrijwel identiek qua kleed met het zwart in de nek en op de kop, maar 1 vogel was diepzwart van kleur en de andere meer bruinig zwart. Het betrof hier het 4e geval voor ons waarnemingsgebied en het 3e geval sinds 2000. Het eerste geval was een vogel op 18 augustus 1969 luid roepend vliegend over de Sportlaan door wijlen Jo Rampen. De andere gevallen waren opvallend genoeg ook allemaal op Lentevreugd (2 juni 2003 en 24 juni 2016) en betroffen ook 2 exemplaren.

Steltkuut, paar tp Lenteveugd (Rene van Rossum)

Comments are closed.