Lezing: Birding Down Under 31/1/2020

Lezing Birding Down Under door Marc Guyt
op vrijdag 31 januari 2020, aanvang 20:00h
in de Roskam, Katwijk a/d Rijn
Entree 2,- euro.

The Snares, Bounty, Antipodes, Auckland, Campbell en Macquarie Islands bevinden zich in de roemruchtige, stormachtige breedtegraden van de zogenaamde ‘Roaring Forties’ en “Furious Fifties’, ook wel bekend onder de naam ‘Albatross Latitudes’. Deze regio bevat de grootste variatie aan zeevogels ter wereld.

Een rijk soortenspectrum aan zeevogels

Meer dan 40 soorten zeevogels - en tevens ten minste 11 procent van de gehele zeevogel populatie op aarde - broedt in de Subantarctische regionen en meer dan 120 verschillende vogelsoorten zijn hier op de eilanden en hun directe omgeving waargenomen! Tien van de op de wereld bekende soorten albatrossen – hetgeen overeenkomt met 40 procent – broeden in dit gebied, vijf soorten daarvan broeden nergens anders. Van de gehele familie van stormvogels, pijlstormvogels, prions en stormvogeltjes broeden hier 21 soorten hetgeen overeenkomt met 30 procent van de soorten op aarde.

Pinguïns en endemische zangvogels

Daarnaast zien we natuurlijk diverse soorten pinguïns op deze expeditiecruise. Van de zeven soorten die hier broeden zijn er drie soorten endemisch voor deze regio, te weten: Snares, Erect-crested en de Royal Penguin. De diversiteit aan zangvogels op deze eilanden is bewijs van het feit dat deze eilanden al zeer lang geïsoleerd zijn. Niet minder dan 15 (onder)soorten zijn Subantarctische endemen. De Birding Down Under expeditie bezoekt, naast al deze eilanden, eveneens de Chatham Archipelago, die net ten noorden van de Subantarctische regio ligt, en vooral bekend staat vanwege de hoge mate van endemisme.

Op vrijdag 31 januari vertelt Marc Guyt meer over deze geweldige reis. U bent van harte welkom in de Roskam (Turfmarkt 2, Katwijk aan de Rijn). De lezing begint om 20:00h. Entreekosten: 2 euro p/p.

Mocht u ook deze reis willen ondernemen dan kunt u hier meer info vinden.

Comments are closed.